Stand van het Land

Afbeelding: Stand op het land_web

De winter 2013/2014 was zeer mild, in Nederland hebben we kunnen profiteren van deze milde voorwaarden. De vrij natte lente, voornamelijk in het zuiden van Europa, heeft de oogst negatief beïnvloed. Merendeel van de producten zijn ingezaaid of geplant op de "normale" tijden. Het droge april weer veroorzaakte af en toe problemen bij het zaaien, we verwachten echter geen problemen voor de oogst.

Groenten
Door het goede weer zijn we tien dagen eerder dan normaal (en drie weken eerder dan vorig jaar) kunnen beginnen met de spinazie oogst. Dit resulteert in een bijzonder goede kwaliteit van het product. Dit zal naar verwachting ook gelden voor de erwten oogst. Door de hoge temperaturen groeide de winterprei snel en is het aanbod groter dan de vraag. De natte lente in het zuiden van Europa zal mogelijk een effect hebben op onder andere de oogst van tuinbonen en broccoli.

Fruit
De aardbeien oogst is dit jaar goed te noemen. Frambozen en wilde blauwe bessen vertonen een beperkte beschikbaarheid. Zure kersen en rode bessen zijn beschikbaar als gevolg van een goede oogst met voldoende kwaliteit.

Aardappelen
Dit jaar hebben wij meer aardappelen geplant in vergelijking met vorig jaar. Wij hebben te maken met een hoog percentage aardappel ziekten. Dit heeft onder andere een effect op de oogst van de biologische aardappelen. Op dit moment verwachten wij voor de overige producten een kwalitatief goede oogst waardoor wij wederom de beste kwaliteit vries verse producten kunnen leveren zoals u van ons gewend bent.