8. Waarom mag je een diepvriesproduct na het ontdooien niet opnieuw invriezen?

Diepvriezen is een 100% natuurlijke methode om voedingsmiddelen te bewaren. Door het invriezen van verse groente wordt de ontwikkeling van bacteriën in het product stilgelegd, waardoor het product veel langer houdbaar is. Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de door het vriesproces ‘stilgelegde’ bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen en te vermeerderen. Als het ontdooide product opnieuw wordt ingevroren, worden de tijdens het ontdooien ontstane bacteriën wel weer stilgelegd, maar ze blijven aanwezig in het product. Bij de 2e keer ontdooien zullen deze bacteriën zich dan ook versneld ontwikkelen. Als het product te veel bacteriën bevat, kan dit schadelijk zijn voor uw gezondheid (voedselvergiftiging).
Daarnaast komt opnieuw invriezen de smaak en de textuur van het product ook niet ten goede.
Overigens is het niet zo dat een product wat een beetje is ontdooid tijdens transport vanaf de winkel naar huis meteen minder veilig is voor de gezondheid. Zolang het product niet te lang uit de vriezer is en de temperatuur van het totaal product niet boven de 6°C komt, is de veiligheid nog steeds gegarandeerd.